Καρκίνος του τραχήλου: Μάθετε τα πάντα για την πρόληψή του

Καρκίνος τραχήλου και πρόληψη

Καρκίνος τραχήλου και πρόληψηΓράφει ο Βασίλειος Κελλάρης, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι μία πάθηση στην οποία οδηγείται μία γυναίκα όταν τα κύτταρα του τραχήλου μεταβάλλονται σε μη φυσιολογικά και αναπτύσσονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό. Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε έλεγχο και διαγιγνώσκουν τον καρκίνο στο αρχικό στάδιο έχουν πολύ καλή εξέλιξη.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου;

Ο καρκίνος τραχήλου, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα. Το κύριο σύμπτωμα, όμως, το οποίο θα πρέπει να σας οδηγήσει στο αμέσως στο γιατρό είναι η αιμόρροια, η οποία μπορεί να εμφανιστεί μετά την επαφή, μετά την εμμηνόπαυση ή ενδιάμεσα του κύκλου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου;

Η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου γίνεται με το γνωστό σε όλους μας Τεστ ΠΑΠ. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται ως προληπτικός έλεγχος και γίνεται με τον εξής τρόπο: ο γιατρός ανοίγει τα τοιχώματα του κόλπου χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο και χρησιμοποιεί ένα μικρό βουρτσάκι για να συλλέξει κύτταρα από τον τράχηλο. Ο εξειδικευμένος κυτταρολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα στο μικροσκόπιο για να δει αν είναι μη φυσιολογικά. Αν συμβαίνει αυτό, απαιτείται η διενέργεια βιοψίας με τη χρήση κολποσκόπιου. Κατά τη βιοψία, ο γιατρός αφαιρεί από τον τράχηλο μικρό τμήμα του πάσχοντος ιστού.

Ο γιατρός κάποιες φορές βρίσκει κύτταρα στον τράχηλο που δεν είναι καρκινικά, αλλά παρόλα αυτά είναι μη φυσιολογικά και υπάρχει πιθανότητα να καταστούν καρκινικά.

Ο γιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις «προκαρκινικές βλάβες» με διάφορους τρόπους, όπως με το να τα αφαιρέσει για να προλάβει την εξέλιξή τους σε καρκινικά ή να τα παρακολουθεί στενά.

Πόσο σημαντικός είναι ο προσδιορισμός του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του τραχήλου;

Ο προσδιορισμός του σταδίου του καρκίνου του τραχήλου, θα βοηθήσει στον καθορισμό του βαθμού εξάπλωσης της νόσου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου;

Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, την ηλικία της ασθενούς, αλλά και πιθανά προβλήματα υγείας. Επίσης, εξαρτάται από το αν επιθυμεί να μείνει έγκυος στο μέλλον.

Ο καρκίνος τραχήλου μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

  • Η χειρουργική επέμβαση – Ο καρκίνος του τραχήλου συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Ενδέχεται να υπάρξουν διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης: α) αφαίρεση μήτρας και άνω τμήματος του κόλπου – ριζική υστερεκτομή, β) αφαίρεση όλου ή τμήματος του τραχήλου – Η μήτρα δεν αφαιρείται. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης γίνεται μόνο σε ειδικές καταστάσεις.
  • Η ακτινοθεραπεία – Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
  • Η χημειοθεραπεία – Η χημειοθεραπεία είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι γιατροί για να περιγράψουν μια ομάδα φαρμάκων, τα οποία καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Στις γυναίκες συνήθως χορηγείται χημειοθεραπεία ταυτόχρονα με την ακτινοθεραπεία.

Μετά τη θεραπεία, απαιτείται τακτικός προληπτικός έλεγχος, ώστε να διαγνωστεί τυχόν υποτροπή του καρκίνου. Στις εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται το τεστ ΠΑΠ και οι ακτινογραφίες.

Τι γίνεται αν θέλω να μείνω έγκυος κάποια στιγμή στο μέλλον;

Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά κάποια στιγμή στο μέλλον, συζητήστε το με τον γιατρό σας πριν την έναρξη της θεραπείας. Ορισμένες γυναίκες μπορούν ακόμα να μείνουν έγκυες μετά τη χορήγηση θεραπείας για τον καρκίνο τραχήλου. Όμως, γίνεται αδύνατη η σύλληψη μετά από θεραπείες όπως η υστερεκτομή, η ακτινοθεραπεία ή ορισμένου τύπου χημειοθεραπεία.

Οι γυναίκες είναι συχνά σε θέση να μείνουν έγκυες μετά από τη χορήγηση άλλων τύπων θεραπείας. Όμως συνήθως χρειάζεται να περιμένουν 6 έως 12 μήνες πριν αρχίσουν την προσπάθεια, επειδή το σώμα τους χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί.

Τι συμβαίνει αν υπάρχει υποτροπή ή μετάσταση του καρκίνου;

Αν υπάρξει υποτροπή ή μετάσταση του καρκίνου, ενδέχεται να απαιτείται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε παρενέργεια ή πρόβλημα αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οποιαδήποτε στιγμή σάς προτείνεται μια θεραπεία, ρωτήστε:

  • Ποια είναι τα οφέλη αυτής της θεραπείας; Είναι πιθανό να με βοηθήσει να ζήσω περισσότερο; Θα μειώσει ή θα προλάβει συμπτώματα;
  • Ποια είναι τα αρνητικά αυτής της θεραπείας;
  • Υπάρχουν άλλες επιλογές πέραν αυτής της θεραπείας;
  • Τι θα συμβεί αν δεν υποβληθώ σε αυτή τη θεραπεία;

Πώς προλαμβάνεται ο καρκίνος του τραχήλου;

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου προκαλούνται από τον ιό HPV(ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Ο ιός HPV μεταδίδεται με την επαφή του δέρματος ή την σεξουαλική επαφή. Πλέον, υπάρχουν εμβόλια, τα οποία προλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον HPV.

Ρωτήστε τον γιατρό σας αν και πότε πρέπει να εμβολιαστείτε με το εμβόλιο HPV. Αυτό το εμβόλιο είναι διαθέσιμο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες και έχει καλύτερα αποτελέσματα, αν στο άτομο χορηγηθεί πριν αρχίσει να έχει ερωτικές σχέσεις.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.