Σύνδρομο τοξικού σοκ

Σύνδρομο-τοξικού-σοκ-τι είναι

Πληροφορίες για το σύνδρομο τοξικού σοκ

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ

Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μία πάθηση που προκαλείται από μία εξωτοξίνη, που παράγεται από στελέχη του staphylococcus aereus και στρεπτόκοκκους της ομάδας Α. Η διαταραχή παρατηρήθηκε αρχικώς σε νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κολπικά ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου, ωστόσο είναι δυνατό να περιπλέξει άλλες σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Ανάλογη διαταραχή μπορεί να προκληθεί και από στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Πού οφείλεται το σύνδρομο τοξικού σοκ

Το σύνδρομο τοξικού σοκ παρατηρήθηκε αρχικώς σε νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κολπικά ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου, ωστόσο είναι δυνατό να περιπλέξει άλλες σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Σύνδρομο τοξικού σοκ μπορεί να προκληθεί και από στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το σύνδρομο τοξικού σοκ

Κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Ερυθηματώδες εξάνθημα
  • Απολέπιση δέρματος (παλάμες και πέλματα κυρίως)
  • Υπόταση ή ορθοστατική συγκοπή
  • Εμετός/ διάρροια
  • Μυαλγία
  • Υπεραιμία βλεννώδους μεμβράνης
  • Διαταραχές στο νεφρικό, ηπατικό, νευρικό σύστημα

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου τοξικού σοκ

Η διάγνωση του συνδρόμου τοξικού σοκ γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό με κλινική εξέταση του ασθενούς σε συνδυασμό με εργαστηριακό έλεγχο. Η διάγνωση γίνεται όταν αναγνωριστούν τα παραπάνω συμπτώματα. Απαιτείται αιματολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό κηλιδώδους πυρετού των βραχωδών όρεων, λεπτοσπείρωσης ή ιλαράς. Η ασθένεια είναι θανατηφόρα σε ένα ποσοστό από 5 έως 15%.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο τοξικού σοκ

Το σύνδρομο τοξικού σοκ πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν χρησιμοποιείται ταμπόν, πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως. Ο γιατρός θα προτείνει την ανάλογη θεραπεία αναλόγως με την περίπτωση. Απαραίτητη είναι και η υποστηρικτική περίθαλψη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο