Σηπτικό σοκ

Σηπτικό σοκ- πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το σηπτικό σοκ

σηπτικό σοκΤι είναι το σηπτικό σοκ

Το σηπτικό σοκ είναι περιστατικό πτώσης της πίεσης και ανεπαρκούς αιμάτωσης των οργάνων του αίματος ως απόρροια σήψης, δηλαδή εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών στο αίμα. Υπεύθυνοι γι’ αυτό μπορεί να είναι μύκητες ή άλλα βακτήρια. Το σηπτικό σοκ αποτελεί ένα από τα στάδια του συνδρόμου συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης. Πρόκειται για ένα μεταδιδόμενο νόσημα που απαντάται κυρίως σε ηλικιωμένους και βρέφη.

Που οφείλεται το σηπτικό σοκ

Το σηπτικό σοκ οφείλεται κυρίως σε λοίμωξη του αίματος μετά από είσοδο σε αυτό μυκήτων, ιών, βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη μετά από χειρουργική επέμβαση. Απαντάται συνήθως σε νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Συμπτώματα του σηπτικού σοκ

Το νόσημα εκδηλώνεται με συμπτώματα:

Διάγνωση για το σηπτικό σοκ

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική καταγραφή των συμπτωμάτων και λήψη ιστολογικών εξετάσεων.

Θεραπεία για το σηπτικό σοκ

Η θεραπεία του σηπτικού σοκ έγκειται στη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, συνήθως με τη λήψη αντιβιοτικών. Ο γιατρός συνιστά άμεση αναπλήρωση υγρών με ενδοφλέβια μορφή ή χορήγηση αγγειοσυσταλτικών για να σταθεροποιηθεί το αίμα. Για να αποφευχθούν τυχόν βλάβες συνιστάται η χορήγηση οξυγόνου και άλλες υποστηρικτικές παρεμβάσεις.

Επιπλοκές του σηπτικού σοκ

Το σηπτικό σοκ μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων και αποτελεί την πιο συνήθη αιτία θανάτου σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Πρόληψη κατά του σηπτικού σοκ

Για την πρόληψη του σηπτικού σοκ συνιστάται ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και η καθημερινή σωστή υγιεινή των ατόμων. Η νόσος είναι συνήθως αντιμετωπίσιμη, ωστόσο παρουσιάζει ένα ποσοστό θνησιμότητας περίπου στο 40% όταν συντρέχουν κι άλλοι ιατρικοί λόγοι.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το σηπτικό σοκ είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό