Περιτονίτιδα

Περιτονίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Επιμελείται ο Παπαδημητρίου Δημήτρης, Γενικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Πληροφορίες για την περιτονίτιδα

περιτονίτιδα

Τι είναι η περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα είναι φλεγμονή του ορώδους υμένα που καλύπτει την κοιλιακή χώρα και τα εσωτερικά της όργανα.

Που οφείλεται η περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, σε πάσχοντες από διάτρηση έλκους, νόσο του Crohn, κοιλιακά τραύματα, σε ασθενείς με Aids, σε ασθενείς που χρησιμοποιούν το περιταόναιο για αιμοδιάλυση, σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο, εντερόκοκκο ή E. Coli. Οι ιοί αυτοί μεταφέρονται με τα χέρια.

Συμπτώματα της περιτονίτιδας

Τα συνήθη συμπτώματα της περιτονίτιδας είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά, οι έμετοι, η έντονη δυσκοιλιότητα, η γρήγορη αναπνοή, ο ειλαιός,  ο πυρετός. Η κοιλιά γίνεται ασυνήθιστα σκληρή και ο ασθενής δείχνει κατάκοπος και χλωμός. Στη φυματιώδη περιτονίτιδα παρατηρείται πυρετός, κακουχία και απώλεια βάρους.

Διάγνωση της περιτονίτιδας

Η διάγνωση για την περιτονίτιδα γίνεται με αναγνώριση των συμπτωμάτων του ασθενούς από το γιατρό καθώς και λήψη του ιστορικού του. Στη συνέχεια, λαμβάνεται γενική εξέταση αίματος, ακτινογραφία κοιλιακής χώρας και θώρακος, καθώς και υπέρηχος αυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται παρακέντηση ή περιτοναϊκή έκπλυση.

Θεραπεία της περιτονίτιδας

Για να θεραπευθεί η περιτονίτιδα πρέπει αρχικώς να σταθεροποιηθεί. Λόγω μεγάλης σοβαρότητας της νόσου απαιτείται νοσηλεία. Στο νοσοκομείο θα χορηγηθεί αντιβίωση στον ασθενή και να αποκατασταθεί η ενυδάτωσή του. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία. Ο γιατρός πρέπει να επέμβει εγκαίρως και να είναι έμπειρος.

Επιπλοκές της περιτονίτιδας

Η ίδια η περιτονίτιδα αποτελεί μία πολύ σοβαρή επιπλοκή. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία.

Πρόληψη κατά της περιτονίτιδας

Η πρόληψη της περιτονίτιδας επιτυγχάνεται μέσω της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και αντιμετώπισης των καταστάσεων που οδηγούν στην πάθηση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την περιτονίτιδα είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείσετε  ραντεβού με Γενικό Χειρουργό