Ξηρή γάγγραινα

Ξηρή γάγγραινα- δείτε πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την ξηρή γάγγραινα

Τι είναι η ξηρή γάγγραινα

ξηρή γάγγραιναΗ ξηρή γάγγραινα προκαλείται όταν νεκρώσουν οι ιστοί λόγω διακοπής της αιμάτωσής τους, δηλαδή όταν αποφράσσονται οι αρτηρίες. Οι ιστοί ξηραίνονται και αποπίπτουν. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για βδομάδες ή και για μήνες.

Που οφείλεται

Συνήθως δεν υπάρχει μικροβιακή λοίμωξη και η ισχαιμική περιοχή νεκρώνεται λόγω της μη αιμάτωσής της.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια ο ασθενής με ξηρή γάγγραινα δεν πονά, ενώ το νεκρωμένο δέρμα και οι υποδόριοι ιστοί γίνονται μελανοί και ατροφούν. Η νέκρωση σιγά σιγά επεκτείνεται κεντρικά. Παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, η θρόμβωση, η εμβολή και το κρυοπάγημα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η περίθαλψη των πασχόντων από ξηρή γάγγραινα είναι παρόμοια με αυτή της υγρής γάγγραινας. Θα πρέπει να βελτιωθεί εγκαίρως η κυκλοφορία στην ισχαιμική περιοχή, αφαιρώντας τους νεκρωμένους ιστούς. Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί με αγγειακές νόσους είναι πιθανό να νιώσουν πόνο. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται μόνο οπτικά/ εμπειρικά, γι΄αυτό το λόγο ο γιατρός πρέπει να εξετάζει τα πόδια του διαβητικού ασθενούς σε κάθε ιατρική επίσκεψη.

Σε περίπτωση που διαγνωστεί λοίμωξη των ιστών χορηγείται αντιβιοτική αγωγή, ώστε να προληφθεί η δημιουργία υγρής γάγγραινας, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη. Όταν διαγνωστεί η τελευταία, είναι σχεδόν αναπόφευκτος ο ακρωτηριασμός του πάσχοντος μέλους, καθώς και μέρος υγιών γειτονικών ιστών. Το μέλος το οποίο πάσχει θα πρέπει να διατηρηθεί καθαρό και ξηρό, και να προστατευθεί από τυχόν μολύνσεις ή λοιμώξεις.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τα ξηρή γάγγραινα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε  ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο