Ισχιαλγία

ισχιαλγία:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ισχιαλγία

Ισχιαλγία ορίζεται ως η πίεση που ασκείται στο ισχιακό νεύρο και αυτό φέρνει το δυσάρεστο αίσθημα πόνου σε ένα από τα δύο άκρα. Το ισχιακό νεύρο εκτείνεται από τους γοφούς μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού.

Δες ακόμα: Συμβουλές για να προστατευτείς από τους πόνους της μέσης

Που οφείλεται

Η ισχιαλγία είναι πολύ συχνή πάθηση τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Η κύρια αιτία εμφάνισης ισχιαλγίας όπως έχει ήδη αναφερθεί είναι η πίεση του ισχιακού νεύρου. Παθήσεις όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου, κακώσεις τις λεκάνης, σπονδυλολίσθηση καθώς και διάφοροι όγκοι είναι υπεύθυνες για εμφάνιση ισχιαλγίας.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα που παρουσιάζει η ισχιαλγία είναι ο πόνος των κάτω άκρων. Από τους γλουτούς  στα πόδια, στις γάμπες και στα ακροδάχτυλα του ποδιού. Υπάρχουν φορές που ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα σε αυτά τα σημεία. Τα συμπτώματα αυτά ενισχύονται με την παρουσία βήχα και φτερνίσματος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ισχιαλγία είναι ο Ορθοπαιδικός

Διάγνωση

Για να γίνει διάγνωση για την ισχιαλγία πρέπει να γίνει κλινική εξέταση από τον κατάλληλο γιατρό. Ο γιατρός συστήνει συνήθως στους ασθενείς να κάνουν μια σειρά από εξετάσεις  που οι πιο βασικές είναι:

  • Ακτινογραφία
  • Ηλεκτρομυογράφημα
  • Αξονική και μαγνητική τομογραφία
  • Μικροβιολογικός έλεγχος
  • Ορολογικός έλεγχος. Αυτός ο έλεγχος συντελεί στο να μην συσχετιστεί η ισχιαλγία με ειδικές παθήσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πώς αντιμετωπίζεται

Η συνηθέστερη αντιμετώπιση για την ισχιαλγία είναι η συντηρητική θεραπεία όπου χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα, συνίσταται ξεκούραση και αποχή από κάθε είδους δραστηριότητα που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενούς. Αρκετές φορές ανακουφίζει και η φυσικοθεραπεία.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι έντονα ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη θεραπεία μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Επιπλοκές

Μια επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί από την πίεση στο ισχιακό νεύρο είναι η νευροαπραξία. Αυτό σημαίνει ότι διακόπτεται η λειτουργία του νεύρου για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Πρόληψη

Ο καθένας θα μπορούσε να ενστερνιστεί τις παρακάτω οδηγίες καθώς λειτουργούν προληπτικά προς τη μη εμφάνιση ισχιαλγίας.

  • Να διατηρείται η φυσική κατάσταση του σώματος
  • Να αποφεύγεται το σήκωμα μεγάλου βάρους
  • Να μην υπάρχει πολύωρη στάση σε σκληρά έπιπλα
  • Να μην υπάρχει στήριξη του σώματος μόνο από τη μια πλευρά για τον ύπνο ή και την ανάπαυση
  • Να αποφεύγεται η τοποθέτηση βαριών αντικειμένων στις πίσω τσέπες του παντελονιού

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ