Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Πληροφορίες για την ιογενή επιπεφυκίτιδα

Τι είναι η ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι μία βλάβη στον επιπεφυκότα που οφείλεται σε ιούς. Συνήθως εκδηλώνεται με ερυθρότητα στο μάτι, δακρύρροια, ευαισθησία στο φως και οίδημα. Διαρκεί για πάνω από 3 βδομάδες, ενώ είναι δυνατό να προβληθεί στη συνέχεια και το άλλο μάτι. Πρόκειται για μία εξαιρετικά μεταδοτική νόσο, γι’ αυτό τα μέτρα πρόληψής της είναι αυστηρά.

Πού οφείλεται η ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα οφείλεται στην είσοδο ιού στον οργανισμό, ενώ συχνά συνδέεται και με ταυτόχρονη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αρχικώς, προσβάλλεται το ένα μάτι και στη συνέχεια, η πάθηση μεταδίδεται και στο άλλο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά. Όταν η ιογενής επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε ερπητοϊό εκδηλώνεται με εξάνθημα με φυσαλίδες, πόνο ή κάψιμο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

  • Ερυθρότητα
  • Κνησμός
  • Δακρύρροια
  • Πρήξιμο του πάσχοντος ματιού
  • Αυξημένες εκκρίσεις
  • Ευαισθησία στο φως
  • Αδυναμία ανοίγματος του ματιού
  • Σχηματισμός κρούστας στα βλέφαρα
  • Διόγκωση λεμφαδένων μπροστά από τα αφτιά

Η πάθηση συνήθως μεταδίδεται και στο άλλο μάτι, ωστόσο υποχωρεί γρηγορότερα. Τα συμπτώματα διαρκούν για βδομάδες.  Μετά το πέρας της εκδήλωσης των συμπτωμάτων είναι δυνατή η εκ νέου μόλυνση του πάσχοντος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ιογενούς επιπεφυκίτιδας

Η διάγνωση της ιογενούς επιπεφυκίτιδας γίνεται μόνο από εξειδικευμένο γιατρό μετά από κλινική εξέταση του ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η θεραπεία της ιογενούς επιπεφυκίτιδας δίνεται από τον οφθαλμίατρο, αφού διαγνωστεί μέσω της κλινικής εξέτασης. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους όταν η ασθένεια ολοκληρώσει τον κύκλο της. Ωστόσο, ο γιατρός χορηγεί τοπικές αλοιφές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιογενούς επιπεφυκίτιδας, καλό θα ήταν να είστε πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή και να μην αγγίζετε τα μάτια σας, διότι πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικό νόσημα. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή κρύας κομπρέσας στα μάτια για το οίδημα και η χρήση τεχνητών δακρύων θα σας ανακουφίσουν για λίγο από τα έντονα συμπτώματα.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα αν και γενικότερα αντιμετωπίζεται άμεσα και με τη βοήθεια του εξειδικευμένου γιατρού, μπορεί να προκαλέσει και κάποιες επιπλοκές αν δεν προληφθεί εγκαίρως. Η νόσος μπορεί να αποτελεί προπομπό κερατίτιδας, μηνιγγίτιδας ή ακόμη και σηψαιμίας, σε περιπτώσεις έντονης μόλυνσης.

Πρόληψη κατά της ιογενούς επιπεφυκίτιδας

Για την πρόληψη της ιογενούς επιπεφυκίτιδας μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα προφύλαξης, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή της. Θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής, να αποφεύγεται η απευθείας επαφή των χεριών με τα μάτια, επιβάλλεται αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων και μαξιλαροθηκών μετά από την επαφή με τον πάσχοντα, το συχνό πλύσιμο των χεριών, πετάξτε φακούς επαφής και καλλυντικά των ματιών και της γύρω περιοχής που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ιογενή επιπεφυκίτιδα, απολυμάνετε τηλεφωνικές συσκευές, πόμολα, βρύσες, διακόπτες συχνά όταν υπάρχει πάσχον άτομο μέσα στο σπίτι.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ιογενή επιπεφυκίτιδα είναι ο Οφθαλμίατρος

Κλείστε ραντεβού με Οφθαλμίατρο