Γαστρεντερίτιδα ιογενής

γαστρεντερίτιδα:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τη γαστρεντερίτιδα ιογενή

γαστρεντερίτιδα:δείτε πως αντιμετωπίζεταιΤι είναι η γαστρεντερίτιδα ιογενής

Ως γαστρεντερίτιδα ιογενής ορίζεται η λοίμωξη του εντέρου.

Που οφείλεται η γαστρεντερίτιδα ιογενής

Η γαστρεντερίτιδα ιογενής οφείλεται σε κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή σε κατάποση μολυσμένου νερού ή χρήση μολυσμένων αντικειμένων όπως πετσέτες και σκεύη.

Συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ιογενούς

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν σε διάστημα ενός με τριών ημερών αφού μολυνθεί ο ασθενής και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Πολλές φορές είναι εύκολο η ιογενής γαστρεντερίτιδα να θεωρηθεί ότι είναι ιογενής διάρροια από βακτήριο διότι παρουσιάζουν όμοια συμπτώματα.

Διάγνωση ιογενούς γαστρεντερίτιδας

Η διάγνωση της ιογενής γαστρεντερίτιδας στηρίζεται καθαρά στα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής αλλά και στην κλινική εξέταση που διενεργεί ο γιατρός. Συνήθως διερευνάται αν υπάρχει κάποιος με παρόμοια συμπτώματα στο οικογενειακό ή στενό περιβάλλον του ασθενούς. Ο γιατρός μερικές φορές συστήνει να γίνει εξέταση κοπράνων ώστε να μη συνδεθεί η ιογενής γαστρεντερίτιδα με λοίμωξη που προέρχεται από βακτήριο ή παράσιτο.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερίτιδα ιογενής

Για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας ιογενούς δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα για να αντιμετωπισθεί ο πυρετός καθώς τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του ιού. Επίσης, συνίσταται ο ασθενής να καταναλώνει πολλά υγρά προς αποφυγήν αφυδάτωσης καθώς και να πλένει τακτικά τα χέρια του.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η γαστρεντερίτιδα ιογενής

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή που προκαλείται από την ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Για να μην προκαλέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει άφθονα υγρά. Τα βρέφη και τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να χρειασθεί να μεταβούν στο νοσοκομείο για να λάβουν ενδοφλεβίως υγρά εάν δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ποσότητα που χάνουν.

Πρόληψη κατά της γαστρεντερίτιδας ιογενούς

Για την πρόληψη εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας δίνονται κάποιες γενικές οδηγίες γαστρεντερίτιδα:δείτε πως αντιμετωπίζεταιπου μπορούν να ακολουθήσουν όλοι:

  • Καλό πλύσιμο των χεριών
  • Χρήση ατομικής πετσέτας καθώς και μαχαιροπίρουνων, ποτηριών και πιάτων
  • Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που φέρουν τον ιό

Σε περίπτωση ταξιδίου σε χώρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης καλό θα είναι να γίνει προληπτικός εμβολιασμός καθώς και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Επίσης προληπτικά θα πρέπει:

  • Να γίνεται πρόσληψη μόνο εμφιαλωμένου νερού
  • Να μην καταναλώνονται ωμά φρούτα και λαχανικά καθώς και ωμό κρέας
  • Να μην χρησιμοποιούνται παγάκια
  • Να γίνεται πλύση των δοντιών με εμφιαλωμένο νερό

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη γαστρεντερίτιδα είναι ο Γαστρεντερολόγος, ο Παθολόγος και ο Γενικός Ιατρός

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Ιατρό