5 second rule: Μύθος ή αλήθεια;

μύθος

Πόσες φορές δεν έχεις σκεφτεί να φας κάτι που σου έπεσε στο πάτωμα μόνο και μόνο επειδή δεν πέρασαν τα γνωστά 5 δευτερόλεπτα και άρα δεν μολύνθηκε; Οι απαντήσεις είναι πολλές, όπως όλοι μας.

Δες ακόμα: Μικροβιοφοβία: ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε!

Το doctoranytime, όμως, ανακάλυψε την αλήθεια πίσω από αυτό τον μύθο και είναι εδώ για να την αποκαλύψει.

Όσο αστραφτερό και να είναι το πάτωμα του σπιτιού σου, όσο πολύ και να τηρείς τους κανόνες υγιεινής, ακόμα μπορεί να υπάρχουν μικρόβια που ζουν εκεί και έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν το φαγητό που πέφτει κάτω.

Τι λένε οι έρευνες;

Μετά από έρευνες που έχουν γίνει, η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει πως καμία επιφάνεια δεν θεωρείται απολύτως καθαρή, εκτός από χώρους που τηρούν υγιεινή χειρουργείου. Έτσι, κάθε άλλη επιφάνεια, είτε είναι πάτωμα είτε είναι πάγκος, είναι σε κάποιο βαθμό βρώμικη.

Μάλιστα, μια μαθήτρια Λυκείου, η Jillian Clarke, κάνοντας την πρακτική της στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ το 2003, απέδειξε αυτή ακριβώς τη θεωρία. Βάζοντας σε μια επιφάνεια ποσότητες από το μικρόβιο E.Coli και στη συνέχεια πετώντας ζελεδάκια και μπισκότα σε αυτά τα σημεία, βρήκε πως ακόμα και πριν τα 5 μαγικά δευτερόλεπτα, τα μικρόβια μόλυναν τις τροφές αυτές.

Πέρα από αυτή την ανακάλυψη, έκανε και κάποιες παρατηρήσεις για την ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία προς αυτό το μύθο: οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έτρωγαν την τροφή που έπεφτε από το πάτωμα σε αντίθεση με τους άντρες, και συγκριτικά τα γλυκά και τα έτοιμα φαγητά καταναλώνοντας περισσότερο από τα λαχανικά ή τα φρούτα.

Πράγματι, όμως, ο παράγοντας του χρόνου παίζει σημαντικό ρόλο στη μόλυνση του φαγητού. Περισσότερα μικρόβια θα έχει πάνω ένα φαγητό που έμεινε στο πάτωμα για 10 δευτερόλεπτα με κάποιο που έμεινε 2 δευτερόλεπτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχει κανένα. Ταυτόχρονα, άλλες έρευνες έχουν δείξει πως τροφές σε υγρή μορφή, όπως το παγωτό ή το παστράμι θα μολυνθούν γρηγορότερα από άλλες, πιο στέρεες, όπως για παράδειγμα το παξιμάδι.

Τι κινδύνους ενέχει;

Πολλοί εφησυχάζονται με τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, αγνοώντας τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία, πιστεύοντας πως δεν είναι σημαντικοί.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως οι κίνδυνοι είναι αρκετοί. Πέρα από έναν απλό πόνο στο στομάχι, κάποιος που θα φάει κάτι από κάτω είναι πολύ πιθανό να βγάλει έρπη στο στόμα, να πάθει δηλητηρίαση ή ακόμα και σαλμονέλα.

Για αυτό, η σωστή υγιεινή απαιτεί τόσο καθαριότητα του χώρου αλλά και συνήθειες που δεν θα βλάψουν την υγεία. Μια τροφή που έχει πέσει κάτω, όσο λαχταριστή και να είναι, είναι προτιμότερο να πάει στα σκουπίδια παρά στο στόμα μας, ειδικά όταν η επιφάνεια που έχει πέσει είναι αμφιβόλου καθαριότητας. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες για μια ανεπιθύμητη αρρώστια και διατηρείται η προσωπική μας υγιεινή

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.