10 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω για την αλωπεκία

αλωπεκία

Η Katie Hale, αρθρογράφος και blogger από την Αυστραλία, πάσχει από αλωπεκία αλλά δεν φοβάται να το δείξει. Η ίδια αρθρογραφεί ανοιχτά για την ασθένειά της και πρόσφατα παρέθεσε τον δεκάλογο που θα ήθελε να ξέρει πριν τη διάγνωσή της, με σκοπό να πληροφορήσει και να βοηθήσει άλλες γυναίκες που μπορεί να πάσχουν από την ίδια ασθένεια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο και δεν αφορά μόνο την απώλεια μαλλιών:

  1. Η αλωπεκία δρα πολλές φορές όπως θέλει

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς θα του “φερθεί” η ασθένεια. Μπορεί να χάσεις μια χούφτα ή ακόμα και όλα σου τα μαλλιά. Ή μπορεί να ξαναεμφανιστούν τα μαλλιά σου αλλά να πέσουν τα φρύδια σου. Μπορεί να ξαναβγούν αλλά μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το άγχος σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση.

  1. Θα κρυώνεις ξαφνικά πιο πολύ από πριν

Οι σκούφοι και οι κουκούλες θα γίνουν οι καλύτεροί σου φίλοι, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άσε που την πρώτη φορά που θα λουστείς θα νιώσεις σίγουρα περίεργα αλλά ταυτόχρονα και ωραία, για όλες τις ιδιαίτερες αισθήσεις που πρόκειται να νιώσεις.

  1. Πες αντίο στο ξύρισμα και την αποτρίχωση

Αυτό είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι: δεν χρειάζεται πια να πηγαίνεις για αποτρίχωση ούτε να ξοδεύεις τόσο χρόνο και χρήματα σε αυτό.

  1. Θα κοιμάσαι περισσότερο

Κι όμως, η πρωινή σου ρουτίνα θα είναι τόσο σύντομη που θα απολαμβάνεις πολύ περισσότερο ύπνο. Όταν δεν χρειάζεται ούτε να λούσεις, ούτε να στεγνώσεις ούτε να χτενίσεις τα μαλλιά σου, γλιτώνεις τουλάχιστον 15 με 30 λεπτά κάθε πρωί που μπορείς εύκολα να τα αξιοποιήσεις για ύπνο, πιο χαλαρό πρωινό ή ό,τι άλλο σε ευχαριστεί.

  1. Όπου και να είσαι, ο κόσμος θα σε κοιτάξει έντονα

Όταν ο κόσμος βλέπει έξω μια γυναίκα χωρίς μαλλιά, το θεωρούν κάτι απίστευτο και άρα θα σε παρατηρούν έντονα. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να το κρύψεις, όμως. Το ότι αυτοί νιώθουν περίεργα τότε αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δικό σου. Είναι το δικό σου κεφάλι και έχεις το κάθε δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις με αυτό.

  1. Θα εκτιμήσεις ότι τα παιδιά δεν έχουν κανένα φίλτρο σε αυτά που λένε

Τα παιδιά μέσα στην αθωότητα τους και στο ότι ακόμα δεν έχουν μάθει τελειώς πώς να φέρονται στον κοινωνικό τους περίγυρο, μπορεί να αρχίσουν να φωνάζουν στο γονιό τους για να σε δουν ή να σου πουν τη γνώμη τους χωρίς καμία διακριτικότητα. Δες το σαν αστείο παρά σαν κάτι προσβλητικό και σίγουρα μην το παίρνεις προσωπικά.

  1. Αρκετός κόσμος θα νομίζει ότι έχεις καρκίνο

Και τις περισσότερες φορές θα ρωτήσουν κιόλας. Είναι μια άβολη συζήτηση μόλις μαθαίνουν την αλήθεια, οπότε να είσαι προετοιμασμένη ανάλογες στιγμές.

  1. Όλοι θα νομίζουν ότι έχουν την καλύτερη συμβουλή για σένα

Όχι, δεν ξέρουν καλύτερα τι περνάς από εσένα, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι ξέρουν. Σίγουρα αρκετοί το κάνουν από καρδιάς και είναι εκείνοι που θες να έχεις γύρω σου για να σε υποστηρίζουν, αλλά υπάρχουν και πολλοί που σε γνωρίζουν ελάχιστα και μπορούν να βγάλουν ειδική ιατρική γνωμάτευση για την ασθένεια σου, την οποία δεν ήξεραν ότι έχει λίγα λεπτά πιο πριν. Μακριά.

  1. Θα είναι δύσκολο τις περισσότερες φορές, αλλά δεν χρειάζεται να το περάσεις μόνη

Οι φίλοι και η οικογένεια σου είναι σημαντικό κομμάτι της υποστήριξης που λαμβάνεις, αλλά μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα Μην ξεχνάς, όμως, και την κοινότητα του ίντερνετ, στην οποία μπορείς να βρεις υποστηρικτικά άτομα, forums αλλά και περιπτώσεις ανθρώπων με την ίδια ασθένεια με εσένα. Κάνε τα social media τον σύμμαχό σου.

  1. Ίσως να πάρει χρόνο, αλλά σίγουρα θα νιώσεις φυσιολογική ξανά

Θα νιώσεις ξανά φυσιολογική, γιατί πολύ απλά είσαι. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία θα σε βοηθήσουν με την αλωπεκία. Από περούκες μέχρι και αισθητικό τατουάζ φρυδιών, υπάρχουν πολλά που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και να συνεχίσεις την καθημερινότητά σου σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Στο doctoranytime, μέσα από τη νέα μας ενέργεια θέλουμε πάντα να είσαι ενημερωμένη και με αυτοπεποίθηση για την υγεία σου. Για αυτό, εξετάσου και ενημερώσου σχετικά με την τριχόπτωση. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.